start
home | esd | privacy | contact

ESD weg ermee!


ESD is een risico voor elektronica

ESD is de afkorting van Electro Static Discharge (Elektrostatische Ontlading). ESD is een ontlading van statische elektriciteit. Het vervelende van ESD is dat de gevolgen voor elektronica door "verborgen defecten" meestal pas later optreden.


Informatie over ESD

Elektronica die ook op lange termijn goed moet blijven functioneren, mag nooit worden blootgesteld aan ESD! Niet iedereen heeft de kennis om elektronica voldoende te beschermen tegen ESD. Op deze pagina is alvast wat basisinformatie te vinden over wat ESD eigenlijk is en wat er gedaan kan worden aan het verkleinen van deze risicofactor.


Door kennis geld besparen

Met kennis van zaken is een beperkte selectie te maken van de belangrijkste ESD-preventieve middelen die niet duur zijn, zoals ESD-polsbanden en ESD-werkmatjes. Zo zijn ESD-vloeren en -stoelen lang niet altijd noodzakelijk! Het is maar een weet.


Hoe ontstaat ESD?

Statische elektriciteit ontstaat bijvoorbeeld door wrijving van bijvoorbeeld kleding en schoenzolen met andere voorwerpen zoals zitmeubilair en vloerbedekking. Met elke beweging raakt de mens met kleine hoeveelheden statische elektriciteit steeds verder opgeladen. Die elektrische lading blijft toenemen tot het moment van de elektrostatische ontlading, de ESD! Waarna het opladen opnieuw begint.


Factoren van invloed

Factoren die het ontstaan van statische elektriciteit sterk beïnvloeden zijn:


Soorten materialen en stoffen

Behalve wrijving hebben de betreffende soorten materialen en stoffen een grote invloed op het ontstaan van statische elektriciteit. Met stoffen zoals nylon, rubber, acryl en polyester ontstaat heel gemakkelijk statische elektriciteit. Dit kan niet gezegd worden van stoffen zoals leer, katoen of linnen, deze stoffen veroorzaken aanmerkelijk minder statische elektriciteit.


Luchtvochtigheid

Een andere invloedrijke factor is de luchtvochtigheid. Als de lucht erg droog wordt door bijvoorbeeld centrale verwarming kan statische elektriciteit veel gemakkelijker ontstaan.


Zodra je beweegt

Zodra de mens zich beweegt, ontstaat er direct statische elektriciteit. Het meest riskante ESD-gevaar voor elektronica is dat mensen elektronische componenten en printplaten aanraken terwijl zij statische elektriciteit bij zich hebben.


Fouten in de elektronica

Een ESD is een elektrische vonk die ontstaat als een met statische elektriciteit opgeladen mens bijvoorbeeld een printplaat aanraakt. De meeste mensen voelen door de geringe energie-inhoud geen schok, maar door de snelheid van die vonk bereikt de stroom een piekwaarde die elektronica inwendig kan aantasten, die fouten tot gevolg kunnen hebben.


Latent beschadigde elektronica

Een aantal moderne elektronische componenten blijkt in de praktijk nogal gevoelig te zijn voor ESD. Het aangetaste component werkt aanvankelijk nog wel maar na verloop van tijd treden er - ogenschijnlijk zonder oorzaak - ineens allerlei fouten in het functioneren op. Deze type fouten zorgen bijvoorbeeld voor soms wel en soms niet functionerende elektronica.


Onbetrouwbare elektronica

ESD-defecten zorgen dus voor onbetrouwbare elektronica. Deze verborgen of latente fouten zijn eigenlijk de ergste typen defecten! Onverklaarbaar defecte elektronica die soms wel en soms niet werkt, blijkt bij onderzoek vaak beschadigd te zijn door ESD en is een gruwel voor elke reparateur.


ESD-instructies

Om te beginnen moeten de medewerkers een motiverende instructie met uitleg en over het ESD-risico en het gebruik - met demonstraties - van de ESD-preventiemiddelen krijgen.


Geaarde Polsband

Mensen die zich bewust zijn van dit opladingsrisico zullen tijdens het werk aan elektronica om die reden een geaarde polsband dragen, om de zo ontstane statische elektriciteit direct naar aarde af te leiden.


ESD-stofjas

Het verdient aanbeveling om katoenen of linnen kleding en schoenen met een leren zool te dragen. Beter nog is het dragen van een ESD-stofjas. Verder is het sterk aan te raden om kunststof voorwerpen zoals plastic verpakkingen en piepschuim uit de buurt van de elektronica-werkplek te houden!


Zeer ESD-gevoelig

Tijdens het werken met zeer ESD-gevoelige elektronische componenten en printplaten gebruikt men naast ESD-polsbanden, ESD-tafels/matjes en een ESD-jassen soms ook ESD-schoenen in combinatie met een ESD-vloer. Ook ESD-stoelen worden als dat nodig is toegepast!


Informatie

Ruud H. van Vliet: ☎ 06 - 45 500 900



© WWW.ESDCURSUS.NL - BTW-ID: NL001 469 973 B49 - KvK: 58973435